Social Media Marketing in Suriname

By Kishan on March 27th, 2012
Facebook Suriname

Social Media Marketing wordt in Suriname nog niet zo veel gebruikt. In het buitenland is Social Media het belangrijkste platform voor vele bedrijven. Met meer dan 92000 Surinamers op Facebook wordt Social Media steeds belangrijker bij de Surinamaamse bedrijven. In deze post ga ik in hoe men succesvol aan Social Media Marketing in Suriname kan doen.

We weten van oudsher dat mond op mond reclame het best werkt. Als iemand van een kennis te horen krijgt dat een product goed is, dan vertrouwt deze persoon zijn kennis eerder dan een reclamespotje op de Televisie. Social Media komt heel dicht bij mond op mond reclame. Als een persoon ziet dat een van zijn vrienden een product of een bedrijf leuk vindt op Facebook, dan is de kans groot dat hij zich ook aansluit bij de pagina van het product of bedrijf. Als de informatie op zo’n page betrouwbaar overkomt, dan gaat zo’n persoon ook eerder over tot het kopen van producten of het afnemen van diensten.

Veel bedrijven in Suriname hebben dan ook een business page of zelfs een persoonlijk profiel op Facebook, maar het lijkt dan niet alsof het werkt. Er wordt niets verkocht via Facebook, of het gaat heel moeilijk. Meestal komt dit doordat men te zakelijk bezig is of geen professionaliteit uitstraalt. Een persoonlijk profiel voor een bedrijf of product is absoluut niet professioneel en is niet aangeraden. Waarom lukt het dan niet bij de business pages?

Vaak zie je dat de eigenaren/beheerders van de pages op hun eigen profiel, op de profielen van hun vrienden, in Facebook groepen of op andere pages de link van hun page sharen en vragen om deze te “liken”. Ook dit is niet professioneel en wordt eerder als spam gezien en niet als reclame. De personen die dit zien negeren dit heel vaak. Een ander reden waarom het niet lukt om de pages “draaiende” te krijgen is omdat er geen interessante posts te vinden zijn op de page zelf. Hoe moet het dan wel?

Hoe het wel moet hangt af van welk soort dienst of product er aangeboden wordt. Persoonlijk beheer ik pages in vrijwel 7 verschillende branches en je merkt daarbij duidelijk hoe groot de verschillen bij deze pages zijn. Je kan ook meer lezen in mijn eerdere post: Het verschil tussen mannen en vrouwen volgens Facebook. Uit ervaring heb ik gemerkt dat je niet op alle soorten pages hetzelfde marketing strategie kan gebruiken. Wat wel overal werkt zijn kortingen en specials. Surinamers houden hier verschrikkelijk van!
In elk geval moet je je business page dagelijks updaten. Ik raad aan dat er dagelijks minimaal 3 posts geplaatst horen te worden met een speling van minimaal 3 uren. Dit werkt vrijwel bij alle page. Het gaat namelijk om het krijgen van zoveel mogelijk reacties en likes (om de posts betrouwbaar te maken).

Betalen voor Facebook ads is de manier om direct toegang te krijgen tot de 92000 Surinamers op Facebook. Je advertentie is dan zichtbaar voor een specifieke doelgroep (hierover plaats ik heel binnenkort een post). Zo kan een reisbureau een advertentie plaatsen voor een speciale Honeymoon weekend in HawaĆÆ en daarbij als doelgroep kiezen: pas getrouwde stellen die van reizen houden. Dit is maar een gek voorbeeld. De mogelijkheden zijn groot en de resultaten groter.

Wij hebben Bingo Pizza enkele dagen zover kunnen krijgen om te adverteren op Facebook. Na 24 uur kregen wij al complimenten en zag het management in dat ze dit al veel eerder hadden moeten doen. Ik heb hieronder de statistieken geplaatst. Bingo Pizza heeft sinds kort een online bestellingssysteem (die ik gebouwd heb šŸ˜‰ ) en dit hebben zij op Facebook geadverteerd. In de statistieken hieronder ziet u aan de bovenkant de statistieken van de website van Bingo Pizza en aan de onderkant de Facebook Advertentie statistieken. De relatie tussen deze twee is duidelijk zichtbaar.

De advertentie van Bingo Pizza is nog in volle gang. Terwijl ik dit schrijf heeft de page van Bingo Pizza 1592 likes. U mag zelf een kijkje nemen om te zien hoeveel likes Bingo Pizza nu heeft. Het aantal bestellingen neemt ook mooi toe, alleen kan ik de statistieken daarvan niet openbaar maken.

Bingo Pizza is niet de enige die de voordelen van Social Media heeft ingezien. Momenteel beheren wij 14 business pages en al deze 14 bedrijven geven maandelijks een klein bedragje uit aan Social Media Marketing en verdienen daar grote bedragen mee. Het rendement is dus heel hoog.
Wilt u ook Social Media Marketing uitproberen? Neem gerust contact met mij op, u krijgt dan kosteloos advies hoe u uw Social Media Marketing Strategie kunt bepalen. Zelfs het opzetten van uw businesspage kunnen wij kosteloos voor u doen.

Neem gauw weer een kijkje, ik post dan statistieken over Suriname die u hoogstwaarschijnlijk nooit eerder gezien hebt šŸ™‚

Wat u nu kunt doen?

Contact mij!

Fotografie diensten nodig? Wilt u een website hebben of wilt u een social media strategie ontwikkelen voor uw bedrijf of product? Neem contact op met mij.

Reageer

Is er iets onduidelijk? Of wilt u uw mening geven? Is er iets wat ik verkeerd gezegd heb? Laat een reactie achter

2 Comments

Posted By: Facebook Statistieken Suriname - Ramsukul.com On: March 31, 2012 At: 7:02 pm

[…] heb het eerder al zo’n beetje gehad over social media marketing in Suriname. In deze post kunnen jullie de gedetailleerde Facebook Statistieken van Suriname bekijken. Het gaat […]

Posted By: Dhiradj Soekhai: ā€œFacebook ook machtig marketingmiddel voor Surinaamse bedrijvenā€ - Dagblad Suriname On: May 23, 2012 At: 2:51 am

[…] U kunt hier verder lezen over Social Media in Suriname 11 0 ?? Binnenland […]

Reageer