Holi Phagwa in Suriname

By Kishan on March 3rd, 2012
Holi Phagwa

Op 8 maart 2012 vieren wij Phagwa (Holi) in Suriname. Dit is in Suriname een nationale feestdag en terecht ook. Vrijwel een ieder in Suriname doet mee aan het feest, ongeacht etniciteit. Wat is Holi Phagwa precies, wat is de betekenis ervan en hoe wordt het gevierd bij de hindoes?

Vasant panchami
Op 28 januari was het Vasant panchami. De vijfde dag (panchami) van de maand Phaalguni (12e maand van de Hindoekalender). Op deze dag worden er op vele plekken waar er op 7 maart Holika verbrand zal worden, een Rearh plantje (ricinus/castorolie plant) geplant. Dit plantje geeft symbolisch het aanbreken van de inzaaiperiode weer en ook het goede. Als je het verhaal achter het feest leest (zie Wikipedia), dan geeft het plantje Prahalad weer.

Chautaal
Chautaal wordt vanaf Vasant Panchami gezongen door voornamelijk de mannen. Chautaal heeft een vlotte, opgewekte maat en vaak zie je ook mensen hierop dansen. Een chautaal bevat niet alleen religieuze teksten, maar vaak ook leerrijke teksten en soms ook gewoon verhalen. In Suriname hoor je heel vaak dat sommige groepen bollywood en zelfs engelse nummers in chautaal vorm zingen. Zelf zing ik ook chautaal samen met mijn familie, maar wij zingen meer de traditionele (echte) chautaals.
Bij chautaal horen ook oehlara’s gezongen. Dit is meestal het eindstuk na een chautaal. Verder worden er vaak ook kabirs verteld tijdens een chautaal. Kabirs zijn Hindoestaanse gezegdes. Het is genoemd naar de dichter Kabir die leefde van 1440-1518. Hieronder heb ik enkele Kabirs geplaatst met hun transliteratie en ik heb ook geprobeerd te vertalen. Ik kan niet verzekeren dat mijn vertaling voor 100% klopt.

Dukh Mein Simran Sab Kare, Sukh Mein Kare Na Koye Jo Sukh Mein Simran Kare, Tau Dukh Kahe Ko Hoye (Ned: Pas als het slecht gaat richt men zich tot God. Gaat het goed, dan denkt men niet aan God. Bidt je ook als het goed gaat, waarom zou het dan slecht gaan?)

Jab Tun Aaya Jagat Mein, Log Hanse Tu Roye Aise Karni Na Kari, Pache Hanse Sab Koye (Ned: Toen jij op het wereld kwam huilde jij, terwijl een ieder aan het lachen was. Doe nu niets waardoor men jou uit gaat lachen)

Holika Dahan (Holika verbranding)
Op 7 maart vindt er op verschillende locaties Holika verbranding plaats. Dit is een brandstapel van droge bladeren en takken die gebouwd wordt op de plaats waar er eerder het Rearh plantje geplant werd. Als je het verhaal achter het feest leest, dan zie je dat Holika een slecht persoon was. Na het aansteken van het vuur wordt het plantje (het goede) verwijderd en de Holika wordt verbrand. Dit geeft symbolisch de overwinning van het goede weer.
Holika verbranding vindt bij volle maan plaats. Pas als de maan zichtbaar is, wordt het vuur aangestoken. Het is wel eens voorgekomen dat er maansverduistering was, waardoor het aansteken van het vuur uren later kon plaatsvinden.

Het phagwa feest
Vroeg in de morgen (deze keer 8maart) wordt er bij het as van de Holika chautaal gezongen. Hiermee wordt het feest ingeluid. Het is ook nieuwjaar voor de Hindoes. We wensen een ieder een Subh Holi toe en zetten het as van de Holika op elkaars voorhoofd (tika). Dit as (Dhoer genoemd) wordt als heilig gezien, daar het slechte vernietigd is. Na het toewensen van Subh Holi begint het feest pas echt. En dan ook zoals men het overal feest, ongeacht geloof.
Vele lekkernijen worden klaargemaakt, bijna bij een ieder kan je heel veel eten. Een voor een gaan wij dan ook naar alle families en kennissen om samen met hun Holi te spelen. Het is een waar spektakel met al die mooie kleuren. Ook de buurtbewoners doen gezellig mee.  Wie niet mee wilt doen laten we dan ook met rust. Die mogen wel wat lekkers komen mee-eten. Op vele plaatsen speelt men muziek af, de chautaal groepen zijn ook overal te horen. Meestal in pick-ups vrolijk door de straten heen aan het zingen.
Maar het feest gaat verder. Niet alleen op 8 maart is het Holi Phagwa, maar het gaat verder tot de volgende dinsdag, Bhurwa Mangar. Dan wordt het feest afgesloten na het zingen van een speciale chautaal.

Ik heb getracht het feest een beetje uit te lichten en te verduidelijken. Indien er nog onduidelijkheden zijn, dan zie ik die graag. Bij deze wens ik heel Suriname alvast een Subh Holi toe en heel veel geluk in het nieuwe Hindoe-jaar. Laten we heel gauw ook samen het slechte vernietigen, zodat het goede het weer overneemt 😉

Kishan - Subh Holi

Zo zie ik er ongeveer uit op holi 😉

Update
Ik had het eerder over chautaal. Afgelopen zondag was ik naar de Holi Chautaal Milan van de Culturele Unie Suriname (CUS) en OHM. Er waren tientallen chautaal groepen aanwezig. Toch viel één van de groepen mij op. Het waren vooral jongeren, maar behalve dat zongen er ook dames mee. Iets wat je niet vaak ziet. Ik vond het geweldig. Hier een foto van die groep.

Chautaal Groep

Jongeren Chautaal Groep met dames

Wilt u weten welke evenementen er georganiseerd zijn voor Holi Phagwa in Suriname? Kijk dan op deze website.

Wat u nu kunt doen?

Contact mij!

Fotografie diensten nodig? Wilt u een website hebben of wilt u een social media strategie ontwikkelen voor uw bedrijf of product? Neem contact op met mij.

Reageer

Is er iets onduidelijk? Of wilt u uw mening geven? Is er iets wat ik verkeerd gezegd heb? Laat een reactie achter

6 Comments

Posted By: Erik On: March 06, 2012 At: 5:44 pm

Beste meneer Ramsukul,

Ik ben een Nederlandse student en wil graag naar de beste locatie voor het Holi Phagwa feest in Paramaribo. Kunt u mij vertellen waar ik moet zijn? En ook de verbranding zou ik graag van dichtbij meemaken. Mijn collega’s en ik willen graag het feest op beeld vastleggen. Heel erg bedankt alvast.

Vr.gr.

Erik

Posted By: Kishan On: March 06, 2012 At: 7:27 pm

Beste Erik,
Holi Phagwa wordt vrijwel overal in Paramaribo gevierd. Ziet u ergens een groepje die gekleurd is, wees niet bang om aan te sluiten 😉 Er zijn wel enkele lokaties waar er optreden zullen zijn van muziekgroepen etc. Vaak gebeurt het op het Onafhankelijkheidsplein zelf, maar ik ben niet zeker of dat dit jaar ook het geval is. In stichting de Olifant, Mr. J. Lachmonstraat, zal het wel gevierd worden (ook de verbranding op woensdag) en op het Randjitboys Sportcomplex (Doekhieproject, vlakbij de Anton de Kom Universiteit) is het elk jaar een spektakel.
De verbranding vindt ook plaats bij vooral de verschillende tempels, meestal zo tegen 8uur in de avond.
In welke buurt wonen jullie? Dan kan ik even navragen of er daar in de buurt ook een feestje is.

Mvg,
Kishan

Posted By: Kishan On: March 06, 2012 At: 8:10 pm

Posted By: Erik On: March 07, 2012 At: 3:40 pm

Hallo Kishan,

Ontzettend bedankt voor deze informatie. Wij wonen tijdelijk aan de Grote Combeweg, vlakbij het Onafhankelijkheidsplein. Ik heb echter al begrepen dat daar geen Phagwa is in verband met de wandelloop tegen borstkanker. Met bovengenoemde locaties kan ik echter al heel veel. Nogmaals bedankt.

Vr.gr. Erik

Posted By: Kishan On: March 08, 2012 At: 8:07 am

In het Flamboyant Park zal het ook groot gevierd worden… Daar heb je de Parbo Holi Night. Parbo Nights zijn op zich al leuk, maar met Holi erbij wordt het gewoon super! Ik denk dat ik ook even daar langs ga 🙂

Posted By: Kishan On: March 07, 2013 At: 6:02 am

Voor het geval u dit jaar nog/weer in Suriname bent, kunt u hier de evenementen bekijken: http://eventsinsuriname.com/eventtags/holi/

Reageer